Karneval i Brasilien

I fredags startade karnevalen i Brasilien och den firas i främst de större kuststäderna. Den största karnevalen är som bekant den i Rio de Janeiro där de stora sambaskolorna tävlar mot varandra och bedöms efter olika kriterier.

I Salvador har man också en stor karneval, den stora artisten Ivete Sangalo som är från Salvador brukar uppträda där varje år. Andra städer där karnevalen är stor är São Paulo, Recife och Olinda. Men överallt i Brasilien, främst efter kusten, äger mindre lokala karnevaler rum.

Vi valde att stanna kvar i Ponta Negra, även om det inte är långt till lite större fester och karnevaler söder om Natal i byarna Pirangi och Tabatinga. Karnevalen i Ponta Negra är lite lugnare men fullt tillräcklig, den började sen lördageftermiddag med en mindre konsert där alla samlades och värmde upp till livemusik med öl och dans. Sedan gick karnevaltåget i sakta mak genom Ponta Negra, i tåget fanns en ledande orkester som åtföljdes av diverse figurer. Med karnevaltåget dansade alla som kommit för att vara med. Vi hann gå hem och laga lite mat och därefter hakade vi på igen när karnevaltåget gick förbi vårat kvarter. Strax därefter kom vi fram till slutdestinationen vid en ny konsertscen och karnevaltåget avslutades, där fortsatte festen med ett riktigt hålligång till det uppträdande musikbandet. Överallt fanns små mobila försäljningsstånd där man kunde köpa drycker, popcorn och grillspett.

På karneval klär man gärna ut sig med tex peruker, hattar och masker. Favoritutstyrseln bland barnen verkade vara antingen prinsessa eller spindelmannen, superman kunde också skymtas. Man kastar konfetti och sprutar gärna skum på varandra, en del sprayar färg i håret också. Joanna fick flashback från tonåren och ville ha blått hår igen. Själv fick jag tag på en schysst hatt, sen var vi redo att låta fötterna släppa loss ohejdat till de brasilianska takterna!