Extra!

Vi har fått frågor om vad vi äter när vi är här och maten i Brasilien är allsidig, det går att få tag på det allra mesta.

Vi handlar hem en del också och lagar själva, men på vägen till mataffären passerar vi bland annat en pizzeria, sushibar, kinarestaurang, hamburgerkedjor (inte McDonald´s dock utan nåt inhemskt),  pastabarer, bufférestauranger med servering direkt från öppna grillar, och en hel del ställen som serverar typiskt brasilianska rätter. Detta är t ex pastel – som ett friterat pajskal med valfri fyllning, äts med händerna. Acarajé – nån form av friterat bröd fyllt med en bönröra, grönsaker, stekta räkor och het sås. Açai – en frukt från Amazonas som mixas till en röra (som en slush) och serveras iskall med valfria frukter och flingor. I stort sett varenda gathörn och mindre restaurang serverar också små grillspett i alla de varianter – med kött, kyckling, kycklinghjärta, korv, ost, bacon, bröd, grönsaker… Till grillspetten får man alltid farova – malen cassava (en rotfrukt som härstammar från Sydamerika), som ser ut som ett grovt mjöl och skall ätas blandat med en vinaegrettesallad så att det inte blir för torrt.

Men! Denna blogg hade jag egentligen tänkt tillägna våran mataffär – den heter Extra och är värd ett inlägg tycker jag.

Det är en enormt stor affär, den påminner lite om ICA Maxi-butikerna hemma, men den har liksom allting i ännu större format, plus en massa finesser som jag inte sett i Sverige. Innanför dörrarna ligger en parfymaffär, en sängaffär, posten och nån skönhetssalong. Varuutbudet inne i butiken består av ALLT, vitvaror, elektronik, barnvagnar, reservdäck, kläder, verktyg, utemöbler, vin o sprit, och givetvis mat i alla former och smaker. Dessutom ligger en enklare restaurang inne i butiken, där dom serverar kaffe och fika, lättare luncher och glass, så att man kan hämta nya krafter för att ta sig an varuutbudet. Då och då svischar det förbi nån på rullskridskor mellan hyllorna och det är personal som tar sig fram för att assistera kassörskorna med prisuppgifter eller växelpengar t ex. Dom bär hjälm, alla skydd, walkie-talkies och magväska och är klädda i Extras färger – gult och blått.

I högtalarna sänds musik och reportage producerade från Extras egen radiokanal. Ibland ser man en reporter gå omkring inne i butiken med en mikrofon och sända live. Benny blev tilltalad av honom en gång och han ville ställa några frågor. Efter samtalet ekade radiorösten i högtalarna – ”Välkommen, Benny från Sverige!”

Kundvagnarna kräver ingen pant för att hämtas på parkeringen, men trots det gäller det att se efter sin vagn inne i butiken. Andra kunder drar sig inte för att stjäla vagnar av varann. Vi lämnade vår vagn en kort sekund i gången och när vi kom tillbaka låg våra varor urplockade på en hylla och vagnen var borta. Vi hittade den dock ganska snabbt, stående lämnad på samma sätt fast med en back öl i, så vi lyfte ur ölen och återgäldade den snabbt till oss själva…

I kassörskornas arbetsuppgifter ingår även att packa ner varorna åt kunden, vilket gör att det inte går så fort i kön. Kassarna är små och bräckliga så dom tar inte så mycket vikt, vilket gör att man oftast går därifrån med två varor per kasse. Det blir några kassar per gång då.

I övrigt tycks Extra vara en plats att möta människor på. Vi har blivit uppraggade av européer två gånger hittills bland hyllorna, en engelsman och två svenskar som alla bor i Brasilien. Dom tycktes väldigt sugna på att prata med en landsman/europé en stund, som om dom längtade lite hem.

Hur som helst, jag tillhör dom som tycker att det är kul att gå på ICA Maxi och sovra bland varorna, så den här butiken faller mig väl i smaken. Jag ser fram emot dom tillfällen som vi ska gå dit!

One reply on “Extra!”

  1. Tänk, jag hade helt glömt bort personalen på rullskridskor på Extra i Natal…Fick mig ett gott skratt nu kan jag meddela!!!

    Jag hoppas ni har det super (vilket det ser ut som ni har) men jag tycker nog att ni kan komma hem snart, börjar sakna er här hemma…=(

    Skrev omtenta igår jag, så nu är det bara att hoppas på ett bra resultat.

    Ta hand om er, och se till att manikyra, pedikyra och klipp er innan ni kommer hem, på så sätt känner man sig fräsch hemma med…=)

    Kram kram

Comments are closed.