Planera en roadtrip genom Brasilien

En roadtrip genom Brasilien är ett vågat projekt. Troligen är det också det som lockar så många att göra det. Här är vägarna bitvis under vatten, trasiga och smockfulla med trafik – beroende på vilken väg du väljer givetvis. De allra mest hugade spekulanterna väljer kanske att åka BR-319, som inte sällan kallas för Sydamerikas värsta motorväg. Den är inte längre än 80 mil lång men kan ta flera dagar att ta sig igenom.

Ett annat alternativ är att åka Interoceanic Highway som går mellan Brasilien och Peru. Vägen är för det mesta i väldigt bra skick och innebär inga större problem att köra. Om du ska stanna i Brasilien sedan kan det vara det bästa att flyga till Peru, hyra bil där och börja åka mot sydöst.

Ta rätt bil

Om du åker från Sverige kommer du sannolikt att hyra bil på plats i Brasilien. Med tanke på skicket som vissa vägar är i, är det viktigt att tänka att den ska klara terräng. Det här innebär bland annat att den bör vara hög och ha bra däck. Givetvis bör hyrfirman förse dig med en bra bil som klarar tuff terräng, men det är alltid bra att vara på den säkra sidan. Www.dackonline.se är en sida där du kan söka på olika mönsterdjup och se vilka miljöer de lämpar sig bäst för. Be om detaljer på hyrbilen och stäm av med däcken därifrån, så bör du vara på den säkra sidan.

Ha gott om förnödenheter

Det här beror givetvis i hög grad på vilken väg du tar. Om du ska ta BR-319 (nämndes i inledningen) är det bra att ta med sig gott om förnödenheter. Det kan gå långt mellan bensinstationer och restauranger, så en extra dunk bensin och mycket mat och vatten är ett måste innan man ger sig ut. Har ni otur kan ni fastna på vägen riktigt länge.