Mäktig natur i Brasilien

Brasilien är med sin oehörda ytan det största landet i Sydamerika och det femte största landet i världen. Landet har stor kustremsa mot Atlanten och gränsar mot alla länder i Sydameria förutom Chile och Ecuador.

I ett så stort land finns det plats för rikedomar i form av imponerande natur och miljöer. Här finns ett så rikt liv av växter och djur som inte går att skåda på andra platser i världen. Men också stora naturkrafter som verkligen får oss människor att känna oss små.

Katastrofal natur

Långa regnperioder kan orsaka översvämningar och jordskred, vilket är de vanligast förekommande naturkatastroferna i Brasilien, utöver torka i Brasilien.

Man skulle kunna tänka sig att jordbävningar ligger bakom stora jordskred, men faktum är att det förekommer knappt någon jordbävning i Brasilien. Det är stora regn och översvämningar som mättar jorden och försämrar hållfastheten i marken vilket gör att stora glidytor mellan jordmassor skapas vilket i sin tur skapar jordskred. Det är sådana naturkatastrofer i Brasilien som vi får höra om i nyheterna.

Nationalparken Chapada Diamantina

chapada diamantinaKnappt en timmes flygning väster om staden Salvador finner man en av Brasiliens bästa nationalparker. Här finns underbar skog, stigar, berg, klippor, grottor, och flertalet vattenfall vilket gör Chapada Diamantina mycket populärt för vandring på härliga leder med magnifika vyer.

Pantanal

Pantal är ett mycket stort våtmarksområde som sträcker sig mellan Brasilien, Paraguay och Bolivia. Det är Paraguayfloden som vid framförallt regnperioderna översvämmar stora områden av gräsmark och savanner. Delar av Pantanal är skyddat som nationalpark, artrikedomen av djur och växter är stor i denna sällsynta miljö.

Amazonas

papegoja amazonasAmazonas är nästan synonymt med Brasiliens natur. Här finns världens största regnskogsområde och stora vattendrag som sträcker sig över 6 av Brasiliens stater och över landsgränserna mot Peru, Bolivia och Colombia. Det finns ännu mycket oupptäckt i Amazonas som lockar till sig mängder av besökare och äventyrare som vill uppleva den magnifika naturen. I Amazonas regnskogar och vattenområden har man än så länge upptäckt över 10 miljoner arter vilket är ca en tiondel av jordens alla arter. Otaliga mängder arter av fiskar, insekter, växter, fåglar och andra djur finns att upptäcka, även om de kan vara väldigt skygga och svåra att se.