Rio de Janeiro

Rio de Janeiro är en stor stad på den sydamerikanska kontinenten och bjuder på en hel del att göra för dig som reser dit – oavsett vem du är. Här finns bad och aktiviteter för såväl äldre som yngre par, ensamresande backpackers och barnfamiljer. Vilken av dessa grupper man tillhör kommer kanske i mångt och mycket att avgöra var man bosätter sig och vad man väljer att göra under resan.

Oavsett vem man är finns det dock vissa saker som i princip alla som åker till Rio de Janeiro väljer att göra. En av de sakerna är att kolla in Kristusstatyn, medan en annan är att besöka Sockertoppen.

Att göra

Som nämnt ovan är Kristusstatyn och Sockertoppen två populära saker att göra här som passar alla. Dessa finns med i listan nedan, men är inte det enda som staden erbjuder.

  • Sockertoppen. Sockertoppen är en nästan 400 meter hög klippa i stadens yttre delar. Hit upp kan man ta linbanan och njuta av den vackra utsikten, som endast slås av Kristusstatyn. Sockertoppen lockar alla typer av turister. Inte minst är det populärt bland bergsklättrare som vill ta sig upp för de branta klippväggarna.
  • Kristusstatyn. Kristusstatyn, eller Cristo Redentor som det kallas i Brasilien, är stadens överlägset mest kända landmärke. Statyn i sig är nästan 40 meter hög med piedestalen inkluderad, samtidigt som den står på ett berg som är över 700 meter högt. Härifrån får man en oslagbar utsikt över Brasiliens största stad.
  • Parque Lage. Ett vackert palats som byggdes av en brasiliansk sockerbaron för länge sedan. Idag är det plats för Rio de Janeiros konsthögskola, som under helgerna bjuder på en brunch som inte sällan kallas för stadens bästa. Ibland dyker elever från musikhögskolan upp och underhåller med livemusik.

Upptäck Rio från ovan

Ett oslagbart sätt att se Rio på är att göra det från luften. Har du varit på Sockertoppen och Kristusstatyn har du redan fått en försmak av hur bra klipporna, vattnet och huset gör sig från ovan. Till exempel finns det en rad olika företag som anordnar utflykt med luftballong. Luftballongens popularitet hos turister har varit stadig under en lång tid. I Sverige är det mycket omtyckt av såväl svenskar som turister, vilket gör att det idag går att flyga luftballong i flera svenska städer.

Liknande mönster syns i både Rio de Janeiro och många andra städer i Brasilien. Andra sätt att se staden från ovan är att flyga helikopter eller ett mindre flygplan. Dessa tenderar dock att vara lite dyrare än att åka luftballong. Dessutom slipper du motorbuller, avgaser och kan komma nära himlen – på riktigt.