Hyra bil i Brasilien

När vi var i Brasilien, Natal 2007 på en utav våra barnresor, bestämde vi oss för att hyra bil för att kunna göra kortare utflykter runt orten. När vi skulle hyra bilen tänkte vi oss att vi skulle spara lite pengar genom att själva välja biluthyrningsfirma och gick därför upp på storgatan istället för att boka hyrbil genom hotellet, där det oftast är dyrare.


På Hyrbilsfirman

Mannen bakom skrivbordet på hyrbilsfirman såg glatt upp och frågade (givetvis på portugisiska) om vi kunde språket. Jag med mina klart begränsade kunskaper i Portugisiska, som då tyvärr endast bestod av några lektioner språkkurs på CD, svarade lyckligt med nästan perfekt uttal ”Jag talar Portugisiska, men bara lite”.
Varpå det kom en ordsvada från mannen som jag inte begrep något utav. Det är faktiskt inte så vanligt att Brasilianare kan engelska, inte ens på flygplatser, hotellen eller vad det skulle visa sig, på biluthyrningsfirmor.

Detta avskräckte oss föga. Vilt gestikulerande förhandlade vi och när händer och ”gäster med gester” inte räckte till ritade vi bilar på papper som krockade. Man vill ju att det ska ingå en bra försäkring! Allt medans vår lilla tjej, vid den tiden 3 år, snällt satt på en stol, mutad med en enorm glass!
Slutligen gjorde vi upp om att hämta bilen nästa dag och till vår stora förvåning hade vi förstått varandra perfekt och det gick smidigt och smärtfritt att hämta ut bilen.

Bilstol och säkerhet för barn

I Brasilien ser man helt annorlunda på barnsäkerhet. Man kan inte utgå ifrån att det finns tillgång till bilbarnstolar på biluthyrningen, det kan finnas ett begränsat antal att tillgå (läs inte lika många som bilhyrande barnfamiljer). Släpa med en vanlig bilkudde från Sverige, eller var beredd på att leta länge innan du hittar ett ställe där de har bilbarnstolar. Detta gäller speciellt om du behöver en bilbarnstol där barnet sitter bakåtvänt. Tredje alternativet är att ta seden dit du kommer och acceptera att det är ett lägre säkerhetstänk i andra länder. Ibland kan du förboka hyrbil genom resebolaget innan du reser och även om vi aldrig provat detta själv, så kanske sannolikheten ökar att man i så fall får till även bilbarnstolar i bokningen.

Glöm inte Passen

Nu finns det en sak som man informerar om när man kör bil som turist i Brasilien, och det är att man alltid måste ha med passet, och det på samtliga av resemedlemmarna även barn som befinner sig i bilen. Men vi tyckte att det kändes lite lurigt att ha med oss passen, tänk om vi råkade tappa bort dem. Det kändes bättre att ha dem inlåsta i säkerhetsboxen på hotellrummet resonerade vi. Jag menar hur stor är verkligen sannolikheten att vi skulle bli stoppade av en polis och tvingas visa upp passen?

Som det skulle visa sig… MER ÄN SANNOLIKT!

Faktum är att denna verksamhet verkar tjänar som en liten sidoinkomst för polisväsendet i Brasilien. Så fort de får syn på en hyrbil, så stoppar de bilen och begär att få se passen. Om pass saknas får man välja mellan att följa med in till polisstationen och betala böterna där, eller betala en vad det skulle visa sig vara, förhandlingsbar summa direkt på plats. Vi liksom säkert 90% av alla andra turister valde det senare alternativet.

Efter att ha betalat en ganska rejäl summa pengar (ur Brasilianska mått mätt), åkte vi direkt tillbaka till hotellet och hämtade våra pass. Trots polisens försäkran att vi hade ”fri lejd” resten av dagen kände vi inte för att bli dubbelt blåsta på samma dag. Det är ju inte direkt så att man får ett kvitto på att man betalat en muta!
Slutligen hade vi ändå en underbar dag på vår utfärd, och även om vi var rätt förbannade när vi blev tvungna att muta trafikpolisen, så är det ändå sådant som man minns långt senare och kan skriva ett inlägg i en blogg om.