Frukter och vitaminer

Dagarna rullar fram i sakta mak, vi njuter av semestern och slappnar bara av. Solen strålar dag efter dag, men brisen från Atlanten svalkar och gör att det bara är SKÖNT. Vår solbränna tar sig, men vi är fortfarande inte ute i direkt sol mer än ett par timmar om dagen, solen är alldeles för stark för mer.

Längs vägen ner till stranden passerar vi några villatomter och i trädgårdarna växer mangoträd lika naturligt som vi har äppelträd i svenska trädgårdar. Då och då ramlar nån mogen mango ned på trottarerna utanför tomterna och vi har tagit hem en och annan för att smaka. De är jättegoda, smaken är riktigt färsk och fräsch.

Varje morgon passerar en fruktförsäljare på gatan utanför vårt hus som vi brukar gå ut och handla övrig frukt av. Han åker i pickup och flaket är fyllt med frukter och grönsaker. Man hör när han närmar sig – han annonserar sin ankomst genom en stor megafon i bilfönstret, så då är det bara att gå ut och plocka på sig.

I morse var vi ut och köpte en vattenmelon, en påse apelsiner och en påse limefrukter, det kostade 4 R$ (reals) vilket motsvarar ungefär 16 kronor. Därefter åt vi fruktsallad till frukost, på vattenmelon, apelsin och bananer. Limen ska vi ha till att göra Caipirinha – Brasiliens inofficiella nationaldryck. Den består av ett par limefrukter, krossad is, mycket socker och mycket Cachaça, (sockerrörsbrännvin).

I parken utanför vårt hus växer också mangoträd och dessutom cashewträd. På en cashewfrukt växer en cashewnöt, frukten ser ut som en paprika och i botten hänger nöten. Så det går åt ganska många frukter för att få ihop till en påse nötter i butiken, vilket förklarar varför de är så dyra…

Palmer växer också överallt och längs stranden och gatorna finns många stånd som säljer cocosnötter. Dom serveras välkylda med ett sugrör i toppen och cocosmjölken är söt och svalkande i hettan. En sån kostar 4 kronor.

Så det är inte bara solen som ger oss vitaminer på vår semester!